BELGRAD AUF DEN ZWEITEN BLICK
Menschen Magazin, Kassel, n.4, 2012
"Beograd na drugi pogled"
Tekst Dragane Nikoletic u časopisu Novi Magazin

Prilog RTS-a o Drugom pogledu
5. septembar 2010.Prilog Studija B o Drugom pogledu
4. septembar 2010.Prilog televizije B92 o Drugom pogledu
7. septembar 2010.Ekonom:east magazin o Drugom pogledu
26. avgust 2010.
napisala: Dragana Nikoletić

Beograd koji Sebastijan Asimovski pamti iz vremena kad je mogao da vidi odavno ne postoji. Promenili su ga vreme, smena ideologija, kulturnih, arhitektonskih i drugih politika. Sebastijan više ne može da njime krstari kao ranije, jer ulice "ne prepoznaju" njegove specijalne potrebe, ali u okviru projekta "Beograd: Drugi pogled" ovaj mladi čovek ipak može da bude alternativni vodič na jednoj od turističkih tura...


Lisabonski časopis Fugas o Drugom pogledu
tekst: André Cunha

Rosa dos ventos da História, eterna fronteira, eterna transição. Há muito que André Cunha se tinha apaixonado pela alma humana e criativa da capital sérvia, mas encontrou agora, no espelho de água onde os rios Sava e Danúbio se encontram, uma imagem alternativa da “sua” cidade, num projecto de guias alternativos inédito e comovente: são portadores de deficiência e mostram a quem quiser ver uma outra Belgrado.

> link <


Arhitektura kao udžbenik istorije
Politika, 10. jul 2010.
napisao: Vladimir Vukasović

Šetacka staza koja od Muzeja savremene umetnosti vodi kroz šumu ka skejt parku u Novom Beogradu trebalo je, prema planovima nekadašnjih urbanista, da poveže tu kulturnu instituciju sa sedištem političke moći, zgradom CK Saveza komunista i Muzejom revolucije. Danas je nekadašnja zgrada CK poslovni centar u koji obični smrtnici nemaju pristup ništa više nego u danima kada je tu stolovala avangarda radničke klase. (...)
Tako se iz ovog javnog prostora, bolje nego iz udžbenika, može iščitati istorija ne samo grada, nego i čitave zemlje. Simbol jednog poretka ispražnjen je od svojih prvobitnih stanara i izvornog značenja. (...)
Ovakav pristup istorije i sadašnjice prestonice daju vodiči tura Beograd: Drugi pogled. Ona osvetljava skrajnute prostore metropole, mesta koja ustaljene turističke rute zaobilaze, poput Bloka 45 i Starog sajmišta, kao i Kalemegdan i reke, za koje vodiči otvaraju svojim saputnicima "nove oči".


Jedan drugačiji pogled na Beograd
02.07.2010.

Beograd -- Grupa alternativnih vodiča Beograda, koju čine i osobe sa invaliditetom, predstavljaju turistima Kalemegdan, Ušće, ali i Staro sajmište i Blok 45.> link <

Prilog o Drugom pogledu - Radio Beograd 202
15. jun 2010
autor: Branko Vasić

Najava priloga
Sinoć je u Etnografskom muzeju započeo novi ciklus treninga Beograd: Drugi pogled u okviru kojih se osobe sa invaliditetom obučavaju kako da postanu turistički vodiči. Cilj ove akcije je da se pre svega beograđanima pokaže kako pored zvaničnog, postoji i jedan nevidljivi alternativni grad koji se doživljava iz vizure marginalizovanih grupa. O ovome kolega Branko Vasić.

Odjava priloga
Program Drugi pogled sprovodi se uz pokroviteljstvo turističke organizacije Beograda, Muzeja savremene umetnosti i kompanije Telenor.


Radionica za alternativne vodiče od 15. juna
Poseban pogled na moderan grad
13.06.2010
AUTOR: BETA

Novi ciklus obuke alternativnih vodiča u okviru projekta "Beograd: Drugi pogled", koji je posvećen tumačenju grada iz perspektive marginalizovanih društvenih grupa, počinje sutra u Etnografskom muzeju.

Obukom i promocijom alternativnih vodiča podstiče se i promoviše kreativni profesionalni angažman i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali se podstiču i pitanja o infrastrukturi i dostupnosti i kvalitetu života u Beogradu, naveli su organizatori. Tokom 2009. godine grupa od osam vodiča realizovala je brojne ture u Beogradu za raznovrsnu publiku.

Alternativni vodič nudi specifično viđenje savremenog grada: predstavlja lokalitete koji nisu deo uobičajene turističke mape ili na drugačiji način predstavlja one koji to jesu. Grad se posmatra kao mesto realnih problema - nedostupnih ulica, institucija i spomenika kulture, ali i kao prostor različitih neprepoznatih mogućnosti.

U obuci alternativnih vodiča učestvuju predavači iz različitih oblasti umetnosti, teatra, arhitekture, muzejske i muzeološke delatnosti. Radionice podrazumevaju predavanja i pojedinačni rad s polaznicima. Projekat se realizuje u saradnji s Muzejom savremene umetnosti, Turističkom organizacijom grada, Etnografskim muzejom i Udruženjem "Živeti uspravno". Autor projekta je umetnik Dejan Atanacković, a nosilac projekta beogradski Centar za međunarodne umetničke studije.

> link <

BEOGRAD: DRUGI POGLED
beograd.drugipogled@gmail.com

CMUS / OUTSIDE PROJECT
www.outsideproject.org

TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
www.tob.rs